Aktuális híreink

 • Kedves Barátaink!

  Emlékezünk közösen Magyarország feldarabolásának, Komárom város, Komárom vármegye kettészakításának 100. évfordulójára!

  Nagy szeretettel tesszük közzé az Észak és Dél – A komáromi egyesületek és polgári társaságok rendszertelenül megjelenő e-magazinjának „Trianoni” különszámát.

  >>> LETÖLTÉS <<<

   

 •    

  Kedves Barátaink! Honfitársaink!

  Az Endresz Csoport Egyesület és Komárom Város Önkormányzata „ A magyar fájdalom és összetartozás versei – Trianon 100.” címmel verspályázatot hirdetett a Trianoni békediktátum aláírásának, és Komárom kettészakításának 100 évfordulója alkalmából. A 273 beérkezett műből a zsűri döntése értelmében 106 vers szerepel a mellékelt antológiában, melyet elektronikus, ingyenesen letölthető formában tettünk elérhetővé. Megtiszteltetés lenne a Költők és a pályázat kiírói számára, ha az elkövetkező napokban, de különösen június 4-én minél többen olvasnák, szavalnák e verseket.  

  Célunk, hogy e kötet jusson el a Kárpát-medence legeldugottabb magyar lakta pontjára is, ezért kérjük, hogy küldje tovább Ismerőseinek, Barátainak is! Köszönjük!  

   

  Arlett Tamás  

  elnök

  Endresz Csoport

     

 • Tisztelt Pályázók, Kedves Versírók!

  A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójával kapcsolatos rendezvények döntő része a kialakult járványügyi helyzet okozta bizonytalanság, jogi helyzet, valamint a tervezhetetlenség miatt elmarad. Ebben a helyzetben exponenciálisan felértékelődik Komárom Város Önkormányzata és az 1931. évi dicsőséges óceánrepülés gépének, a „Justice for Hungary” pilótájának nevét viselő Endresz Csoport Egyesület a Kárpát-medence magyarsága számára kiírt „A magyar fájdalom és összetartozás versei – Trianon 100” verspályázata.

  A szervezők és a zsűri áttekintette a kialakult helyzetet. A versek egy adott eseményhez, dátumhoz - június 4. – kapcsolódnak. Későbbi időpontban történő megjelenésük jelentősen csökkentené azt a lelkiséget, érzelmi töltetet, melyet az alkotások kiváltanak, ugyanakkor a pályázat jelentőségéhez, színvonalához, díjazásához méltó, ünnepélyes, kulturális műsorral összekötött eredményhirdetésre jelen körülmények között nincs lehetőség. E látszólag feloldhatatlan ellentmondás kiküszöbölése érdekében a kiírók következő döntést hozták:

  Elismerve a méltó megemlékezéshez hozzájáruló alkotói tevékenységet, minden pályázó névre szóló emléklapot kap a járványügyi helyzetre tekintettel elektronikus formában májusban. A szervezők ezzel is ki szeretnék fejezni köszönetüket az alkotóknak.

  Május 20-ig nyilvánosságra hozzuk a Zsűri azon döntését, hogy mely szerzők műveit találták alkalmasnak az antológiába kerülésre.

  Május 30-ig megjelenik az antológia elektronikus formában, így az abban szereplő verseket a nyilvánosság az évforduló kapcsán megismerheti, saját rendezvényein felhasználhatja.

  Az eredményhirdetésre Komárom visszacsatolásának – az I. Bécsi döntés - 82. évfordulójához kapcsolódva kerül sor novemberben. Elhangzik a 12 díjnyertes vers, a zsűri értékelése, nyilvánosságra kerül a művek végső sorrendje és a díjak ünnepélyes keretek között átadásra kerülnek.

  A díjazottakat a rendezvényről értesítjük. Ha a járványügyi helyzet a rendezvény megtartását akkor sem teszi lehetővé, abban az esetben a díjakat postázzuk, a végső eredményt elektronikus formában hozzuk nyilvánosságra. 

 • Kedves Versírók, Kedves Barátaink!

  Komárom Önkormányzata és az Endresz Csoport Egyesület által meghirdetett „ A magyar fájdalom és összetartozás versei – Trianon 100” című verspályázat beküldési határideje lejárt. A nyílt és középiskolás kategóriába összesen 273 pályamű érkezett. Minden pályázónak köszönjük, hogy műveivel, gondolataival igyekezett méltó emléket állítani a 100 évvel ezelőtti szomorú, sorsfordító eseménynek, bizonyítva, hogy „Csak a múltat ismerve épülhet a jövő!”

  A pályázatnak megfelelően a kiíró mindkét kategória 1-6. helyezettjét díjazza. A beérkezett pályaművek feldolgozását a zsűri a körülmények ellenére megkezdte, az általa közlésre alkalmasnak tartott versekből antológia készül.

  A jelenlegi helyzetben értelemszerűen a zsűrizés, eredményhirdetés és a kiadvány megjelenése időpontja még bizonytalan, erről később adunk majd tájékoztatást a www.endreszcsoport.hu és az Endresz Csoport facebook oldalán.

Oldalak